logo
Populate the side area with widgets, images, navigation links and whatever else comes to your mind.
Strömgatan 18, Stockholm, Sweden
(+46) 322.170.71
ouroffice@freestyle.com

Follow us

Nawilżanie

Nasze systemy w technologii mgły wodnej cechują się wysoką wydajnością przy minimalnych kosztach eksploatacji, wszystkie produkty odznaczają się najwyższą jakością komponentów, łącznie z opatentowanymi dyszami niekapiącymi, które pozwalają na oszczędność wody, energii oraz zapewniają redukcję osadzania kamienia.

.

Szklarnie

Systemy w technologii mgły wodnej stosowane są w celu utrzymania odpowiedniego klimatu szklarni niezależnie od wymiarów pomieszczenia.

Systemy zamgławiające odgrywają ważną rolę w kontroli warunków klimatycznych w szklarni. Systemy nasze stosowane są w celu utrzymania odpowiedniej temperatury i wilgotności w panującym środowisku, w warunkach wymuszonej lub naturalnej wentylacji. W okresie letnim szybkie odparowanie mgły będzie chłodzić szklarnię zgodnie z zasadą chłodzenia przez parowanie, jednocześnie będzie nawilżać środowisko w przypadku niskiej wilgotności względnej. W okresie zimowym system zapewnia utrzymanie właściwego poziomu wilgoci, zapobiegając odwadnianiu roślin powodowanych przez system ogrzewania. Środowisko wytwarzane przez nasz system jest odpowiedni dla najbardziej delikatnych i wymagających roślin (np. uprawa roślin tropikalnych) w przypadku gdy nie jest możliwe zastosowanie tradycyjnych metod opryskiwania.

Systemy w technologii mgły wodnej pracują pod ciśnieniem 1000 psi (70 bar) i przeznaczone są do wytwarzania mgły o średnicy kropel mniejszych niż 5-10 mikronów, co pozwala na dłuższe utrzymanie się mgły w powietrzu.

Zazwyczaj u większości hodowców występuje problem niskiej wilgotności i wysokiej temperatury. Poważne problemy pojawiają się, gdy wilgotność w środowisku szklarni spadnie poniżej 30%, co skutkuje spowolnieniem lub zatrzymaniem procesu wzrostu. W rzeczywistości, wiele szklarni podczas suchych letnich miesięcy jest zamykana, aż do momentu gdy temperatura otoczenia osiągnie akceptowalny poziom.

Niskie koszty instalacji

W porównaniu do innych rozwiązań w zakresie kontroli klimatu nasze systemy charakteryzują się bardzo niskimi kosztami eksploatacji. Koszty zużywanej energii są niskie a urządzenia proste w budowie i łatwe w obsłudze.

Zalety
  • zwiększenie ogólnej wydajności szklarni
  • przyspieszenie wzrostu roślin
  • utrzymanie żądanego poziomu wilgotności
  • mniejsze zużycie wody służącej do nawadniania
  • przystosowanie instalacji do oprysków środkami chemicznymi (nawozy, środki owadobójcze)
  • prawidłowy mikroklimat w każdym sezonie
  • redukcja zacienienia szklarni
skontaktuj się

Winiarnie

Niski poziom wilgotności jest głównym czynnikiem, który powoduje naturalne parowanie wina oraz wiąże się z utratą odpowiedniej jakości i wyższymi kosztami ze względu na wynikające z tego ponowne napełnianie wina w beczkach.
Ponadto beczki z drewna podlegają odwodnieniu z powodu ich zewnętrznej struktury.

Poziom wilgotności pomiędzy 80% a 85% pozwala znacznie zmniejszyć straty.

Zasada działania

Obniżenie parowania
Nasze systemy nawilżania rozwiązują w sposób naturalny wszystkie te problemy poprzez regulację wilgotności w winiarni i utrzymywanie odpowiedniej temperatury. Woda natryskiwana przez system rozpyla się za pomocą specjalnych opatentowanych dysz zdolnych do wytwarzania drobnych kropelek wody o średnicy mniejszej niż 5-10 mikronów, które są natychmiast absorbowane przez powietrze nie pozostawiając mokrych powierzchni.

Wyniki są godne uwagi: beczki zachowują prawidłową jakość drewna przez dłuższy czas, co umożliwia doskonałą produkcji i zapobieganie naturalnemu parowaniu produktu. Proponowane rozwiązania pozwalają na otrzymanie zwrotu z inwestycji w ciągu kilku miesięcy.

Kontrolery wilgotności
Dzięki specjalnym urządzeniom takich jak termostaty, higrostaty i zdalnie sterowanym czasomierzom możliwe jest utrzymanie pożądanych warunków klimatycznych w ciągu całego dnia, niezależnie od zewnętrznych warunków klimatycznych.

Zalety
  • zwiększenie ogólnej produktywności
  • utrzymanie stałego poziomu wilgotności
  • wyeliminowanie odwodnienia baryłek
  • zapobieganie parowania wina
  • niższe koszty siły roboczej ze względu na brak ponownego napełniania beczek
  • utrzymanie właściwej temperatury
  • tańsze w porównaniu z innymi rozwiązaniami

Supermarkety

Świeże produkty dzięki odpowiedniemu nawilżaniu

Nasze systemy zamgławiania zapewniają optymalne wartości poziomu wilgotności, blokując proces odwodnienia, zachowując świeżość żywności przez dłuższy czas.
Nasze systemy zamgławiania okresowo emitują ultra lekką mgiełkę wody bezpośrednio na produkt, zwykle od 1 do 5 sekund co 10-15 minut. Ze względu na swoje wymiary, kropelki wody wyparowują nie pozostawiając mokrych powierzchni jednocześnie utrzymując odpowiednią wilgotność i chłód w otoczeniu, zmniejszając odwodnienie i utratę wagi produktu.

Utrata wagi: -95%
Zmniejszona utrata wody: -95%

Zasada działania

Owoce i warzywa
Owoce i warzywa są w dużej mierze składają się z wody. Utrata świeżości jest głównie następstwem szybkiego odwodnienia produktu, na skutek odparowania wody. Za pomocą systemu zamgławiania przywraca się optymalny stopień wilgotności w powietrzu tym samym ograniczając proces odwadniania.

Ryby
Ryby są również narażone na utratę świeżości przez odwodnienie, ponieważ składają się one w ponad 70% z wody. Ponadto system nawilżania może łatwo kontrolować i ograniczać rozprzestrzenianie się zapachów z sąsiednich stref. System zamgławiania można łatwo zamontować wewnątrz chłodni obok wyświetlaczy.

Mięso
Niektóre rodzaje mięsa i wędlin mogą ulec odwodnieniu. Stąd też nasze systemy zamgławiania mogą przywrócić im w sposób naturalny, odpowiedni specyficzny mikroklimat w celu zachowania świeżości i zdatności do spożycia. System zamgławiania można łatwo zamontować wewnątrz chłodni obok wyświetlaczy.

Zalety
  • zablokowanie procesów odwodnienia
  • zmniejszenie utraty wagi produktu
  • dłuższe utrzymanie świeżości
  • naturalne obniżenie temperatury
  • ułatwienie procesów dojrzewania niektórych rodzajów owoców
  • kontrola rozprzestrzeniania się zapachów

Chłodnie

Nasze systemy zamgławiania wytwarzają optymalny poziomu wilgotności w chłodniach i magazynach chłodniczych, blokując proces odwodnienia, zachowując świeżość żywności przez dłuższy czas.

Systemy te okresowo emitują ultra lekką mgiełkę wody. Ze względu na swoje wymiary drobne krople wody wyparowują nie powodując zawilgocenia, jednocześnie utrzymując wilgoć i chłód w otoczeniu. Zmniejszają tym samym odwodnienie przez co utrzymują wagę produktu.

Owoce i warzywa
Owoce i warzywa w dużej mierze składają się z wody. Utrata świeżości jest głównie następstwem szybkiego odwodnienia produktu, na skutek odparowania wody. Za pomocą systemu zamgławiania przywraca się optymalny stopień wilgotności w powietrzu tym samym ograniczając proces odwadniania.

Ryby

Ryby są również narażone na z utratę świeżości przez odwodnienie, ponieważ składają się one w ponad 70% z wody. Ponadto system nawilżania może łatwo kontrolować i ograniczać rozprzestrzenianie się zapachów z sąsiednich stref. System zamgławiania można łatwo zamontować wewnątrz chłodni obok wyświetlaczy.

Mięso

Niektóre rodzaje mięsa i wędlin mogą ulec odwodnieniu. Stąd też nasze systemy zamgławiania mogą przywrócić im w sposób naturalny, odpowiedni specyficzny mikroklimat w celu zachowania świeżości i zdatności do spożycia. System zamgławiania można łatwo zamontować wewnątrz chłodni obok wyświetlaczy

Utrata wagi: -95%

Zmniejszona utrata wody: -95%

Zalety
  • zablokowanie procesów odwodnienia
  • zmniejszenie utraty wagi produktu
  • dłuższe utrzymanie świeżości
  • kontrola rozprzestrzeniania się zapachów

Przemysł włókienniczy

Przędze do tkania należy umieścić w otoczeniu o odpowiedniej wilgotności. Brak wilgoci w powietrzu jest zjawiskiem niepożądanym, a fabryki wyposażone w inny system nawilżania często napotykają trudności produkcyjne podczas haftu, tkania i przędzenia z powodu pęknięć i wysokiego poziomu elektrostatyczności.

American Institute of Technology stwierdził że poprzez zwiększenie wilgotności względnej wełny w zakresie od 60 do 70% w czasie przechowywania i przetwarzania, wykazuje wzrost 15% swojej elastyczności, co drastycznie zmniejsza pękanie podczas produkcji. Regulacja poziomu wilgotności z systemem zamgławiania powoduje wzrost wytrzymałości na rozciąganie wszystkich włókien naturalnych oraz usuwa ładunki elektrostatyczne, a także poprawia ich obróbkę.

Wodę natryskuje się pod ciśnieniem za pomocą specjalnych opatentowanych dysz zdolnych do wytwarzania bardzo drobnych kropelek, mniejszych niż 10 mikronów które są natychmiast absorbowane przez powietrze nie pozostawiając mokrych powierzchni. Wyniki są znaczące: niskie koszty instalacji i eksploatacji.

Wilgotność przędzy a jej właściwości
Woda jest ważnym elementem wagi przędzy. Około 7% suchej masy bawełnianej jest wykonana z wody, a nitki syntetyczne takie jak poliamid stanowią ok. 2-3% masy. Ciężar wełny składa się do 18% z wody.

Pole elektrostatyczne
Wilgotność względna, a tym samym zawartość wilgoci w tkaninie odgrywa bardzo ważną rolę w redukcji elektryczności statycznej. Praktycznie wszystkie włókna tekstylne, gdy są całkowicie suche, mają bardzo wysokie właściwości elektrostatyczne. Jednakże, wzrost wilgotności względnej (włókna wchłaniają wilgoć) zmniejsza to zjawisko.

Kontrola pyłów
Woda jest ważnym elementem wagi przędzy. Około 7% suchej masy bawełnianej jest wykonana z wody, a nitki syntetyczne takie jak poliamid stanowią ok. 2-3% masy. Ciężar wełny składa się do 18% z wody.

Zalecenia
  • suchy nos i oczy, pieczenie podrażnienie, ból
  • niebezpieczeństwo zakażenia, suche nozdrza są bardzo wrażliwe
  • narastający ból głowy po lekkim odwodnieniu
  • wysokie parowanie i zawieszenie rozpuszczalników, farb i klejów
  • wysokie stężenie pyłu w powietrzu
  • elektrostatyczność
  • częste przestoje spowodowane awariami

Przemysł papierniczy

Produkcja papieru, przechowywanie, korzyści z kontroli warunków środowiskowych.

Produkty wykonane z papieru szybko zyskują i tracą wilgoć. Z tego powodu właściwie stabilizowany poziom wilgotności jest niezbędny, aby uzyskać doskonałą jakość produktu końcowego. Odpowiedni poziom wilgotności jest bardzo ważny dla całego procesu drukowania. Optymalna temperatura przechowywania papieru, tektury czy inne produkty na bazie celulozy to 20-21 ° C i przy wilgotności względnej od 50% do 55%.

Kontrola wilgotności w miesiącach zimowych
Ogrzewanie pomieszczeń i ciepło wytwarzane przez maszyny w miesiącach zimowych mają swoje odzwierciedlenie w krytycznych poziomach wilgotności w otoczeniu. Prowadzi to do poważnych komplikacji w procesie produkcyjnym.

Zalety
  • wyeliminowanie elektrostatyczności
  • minimalizacja przestojów i odpadów
  • zmniejszenie zwijania i odkształceń
  • poprawa jakości procesu mechanicznego
  • poprawa elastyczności i stabilności wymiarowej
  • lepsze przenoszenie farby
  • redukcja zapylenia

Przemysł drzewny

Produkcja drewna, przechowywanie, korzyści z kontroli warunków środowiskowych

Drewno jest materiałem higroskopijnym, co oznacza, że pochłania wodę w zależności od wilgotności względnej. W warunkach wysokiej wilgotności względnej drewno pochłania wilgoć, aż do uzyskania takiego samego poziomu jak otaczające powietrza. W przeważającym okresie w ciągu roku wilgotność względna jest niewystarczająca do produkcji i procesów lakierowania.

Systemy zamglawiające utrzymują właściwą wilgotność włókien zapobiegając tym samym występującym problemom takim jak: kurczliwość, deformacje, podziały, pęknięcia czy też problemy z dyfuzją lakieru, elektrostatycznością i zapyleniem.

Wilgotność względna utrzymywana na poziomie 50-55% ma ogromne znacznie

Zalety
  • utrzymanie stałych parametrów/wymiarów drewna
  • bardziej efektywny proces produkcyjny
  • zwiększenie szybkości przetwarzania
  • zwiększenie żywotności maszyn, urządzeń i narzędzi
  • krótsze przestoje produkcyjne
  • redukcja zapylenia
skontaktuj się

Przemysł tytoniowy

Występuje wiele problemów podczas zbierania, utrwalania, przechowywania i pakowania tytoniu, co może skutkować zmniejszoną końcową jakością produktu, a w konsekwencji prowadzić do strat ekonomicznych.
Systemy zamgławiające współpracują z jednostkami sterującymi, takimi jak: higrostaty elektroniczne, czasomierze elektroniczne z czujnikami wilgotności. Wszystkie te urządzenia pozwalają na utrzymanie optymalnego i jednorodnego poziomu wilgotności, zapewniając lepsze wykorzystanie wody, lepszą kontrolę wilgotności względnej i lepszą kontrolę w zarządzaniu poziomem wilgoci w liściach tytoniu, dzięki czemu poprawia się ostateczna jakość produktów i zapewnienie wydajności produkcji.

Nie ma potrzeby stosowania generatorów parowych opalanych gazem czy sprężarek powietrza. Instalacja wymaga zasilania energią elektryczną i sieci wodociągowej.
Poziom wilgotności 55% a 75% oferuje lepszą jakość produktów przy minimalnym przestojach i odpadów produkcyjnych.

Wilgotność a właściwości tytoniu
Woda jest ważnym składnikiem liści tytoniowych. Wilgotność względna na poziomie 55% do 75% przy 4 do 6 godzinach pracy może zagwarantować nawilżanie liści na poziomie 16%.

Stały poziomu wilgotności
Tradycyjne systemy nawilżania nie są w stanie zapewnić jednorodnych warunków nawilżania. Wiele razy okazało się, że nawilżanie było niewystarczające, głównie dlatego, że pomieszczenie miało tylko jeden nawilżacz o ograniczonym zasięgu, co powodowało wysokie nawilżanie w jednym pomieszczeniu z jednoczesnym brakiem nawilżania w strefie sąsiadującej z dala od urządzenia.

Wilgotność a przetwórstwo tytoniu
Typowe warunki środowiskowe wymagane dla etapów przetwarzania tytoniu mieszczą się zazwyczaj między 20 a 24 ° C, 55 i 75%. Zalecane warunki przechowywania to około 24 ° C z 70 do 75%. Tytoń reaguje w ciągu kilku godzin na zmiany poziomu wilgoci i temperatury. Liście tytoniu i papier to materiały higroskopijne, tracą wilgotność, gdy powietrze jest zbyt suche, i gwałtownie pobierają ją przy bardzo wysokim poziomem wilgotności.

Wytwarzanie papierosów
Suche powietrze pogarsza właściwości tytoniu powodując kurczenie, kruchość, pęknięcia i utratę masy. Poziom wilgotności ma również znaczenie w celu wyeliminowania zacięć w maszynach produkcyjnych.

Zalety
  • zapobieganie odwodnieniu liści
  • liście nie tracą elastyczności, dzięki czemu łatwiej i szybciej mogą być
    przetwarzane
  • liście nie kruszą się zmniejszając tym samym stratę zysków i zwiększając
    oszczędności
  • zmniejszanie zacięcia papieru na maszynach produkcyjnych
  • jednolity poziom wilgotności
  • proste i niezawodne sterowniki wilgotności
  • prosta i modułowa instalacja od małych do dużych magazynów
skontaktuj się

Teatr, opera i sztuka

Suche powietrze w teatrze jest niekomfortowe dla muzyków, aktorów i widzów.

Należy utrzymać odpowiedni poziom wilgotności, aby zapobiec suchości jamy ustnej i innych przykrości wokalnych podczas występów na żywo.

Oprócz ogólnego komfortu otoczenia system zamgławiania pomaga zredukować pył w powietrzu, który potrafi być bardzo irytujący dla aktorów, tancerzy i śpiewaków.

Ogólny komfort
odpowiednia wilgotność powietrza sprawia, że środowisko staje się bardziej komfortowe i chroni drogi oddechowe. Sprawia, że aktorzy, wokaliści, tancerze i muzycy czują się dobrze w swoim miejscu pracy.

Odpowiedni poziom wilgotności
Tworzenie odpowiedniego środowiska jest procesem rygorystycznym. Dysze muszą być niewidoczne i należy unikać zawilgocenia. Ponieważ każdy teatr jest wyjątkowy, współpracujemy z menedżerami, aby utrzymać optymalny poziom wilgotności.

Zalecenia
  • słabe i niejasne głosy
  • suchy nos, usta i oczy, pieczenie podrażnienie, ból
  • wysokie stężenie pyłu w powietrzu
  • utrzymywanie prawidłowego poziomu nawilżenia drewnianej podłogi i mebli