Poprzez zestaw specjalnie zaprojektowanych dysz oraz za pomocą pompy wysokociśnieniowej woda jest rozpylana na ultra drobne kropelki o średniej wielkości mniejszej niż 10 mikronów.
Miliony malutkich kropelek wody szybko absorbują energię (ciepło) obecną w otoczeniu i odparowują, zamieniając się w parę wodną. Energia (ciepło) używana do zamiany wody w gaz jest usuwana z otoczenia, powodując tym samym schłodzenie powietrza.
Chłodzenie parą wodną jest odpowiedzialne za uczucie chłodu jakie odczuwamy na swojej skórze. Powietrze odparowuje wodę podczas gdy nasze ciało dostarcza energii (ciepła) do zajścia tej reakcji.
Materiały i procesy
Nasze systemy są najbardziej wydajnym rozwiązaniem do utrzymania odpowiedniego poziomu wilgotności materiałów, maszyn i procesów. Różne poziomy wilgotności względnej zapewniają odpowiednią zawartość wilgoci we wszystkich materiałach higroskopijnych. Wymagana wilgotność znacznie różni się od siebie w zależności od rodzaju materiału.
Przechowywanie upraw ogrodniczych
Od czasu zbiorów i podczas całego okresu ich przechowywania, warzywa i owoce podlegają wymianie powietrza i transpiracji ze względu na zawartość wody. Intensywność tych dwóch procesów naturalnych zmniejsza czas przechowywania. Z tego powodu, warzywa i owoce muszą być przeładowywane i transportowane jak najszybciej w jak najlepszych warunkach (optymalna temperatura i wilgotność względna powietrza dla danego gatunku).
Kliknij na poniższe linki, aby dowiedzieć się więcej.
Wilgotność względna to ilość wilgoci w powietrzu w porównaniu z ilością wilgoci, które powietrze może wchłonąć w tej samej temperaturze; jest ważnym czynnikiem przy określaniu potencjału chłodzącego. Im niższa wilgotność, tym więcej wody można odparowywać i więcej ciepła można usunąć.
Chłodzenie parą wodną może być skutecznie wykorzystywane w wielu lokalizacjach geograficznych. Dzieje się tak dlatego, ponieważ gdy temperatura osiągnie swój szczyt w ciągu dnia, wilgotność jest zwykle na najniższym poziomie.